Parels online kopen

Zie je net als ik de schoonheid van een parel? Maak en ontwerp je ook je eigen sieraden? Wil je morgen al je eigen parelsnoer rijgen? Bestel dan voor vijf uur. Wij gaan zoals je van ons gewend bent direct aan de slag om te zorgen dat jij die mooie kralen zo snel mogelijk in huis hebt. Want voor vijf uur besteld is dezelfde dag nog verzonden. Vergeet vooral de parelzijde niet mee te bestellen. Ben je nog niet helemaal thuis in het maken van sieraden? Dan is een workshop sieraden maken echt een aanrader.

De mooiste parels kopen doe je bij Ilona's Webgems. Wij hebben verschillende soorten zoals witte parels, lila parels en barokparels

Tipje ten slotte: Naast de rubriek parelzijde of parel rijgdraad  hebben ook parelsloten en parelklemmen vergeet niet om daar ook een kijkje te nemen.

Informatie over parels/zoetwaterparels kopen

Nagenoeg álle parels zijn gecultiveerd. (Een puur in de natuur ontstane parel is zéér zeldzaam en daarom `onbetaalbaar`.) Dit betekent dat de mens het proces opstart. Verder is de schoonheid van de parel bijna geheel afhankelijk van de mossel waarin zij groeien.

Ook zal ik wat verschillen opnoemen tussen zeeparels en zoetwater parels. Door deze verschillen zal het ook duidelijk worden waarom tussen de soorten parels zo'n prijsverschil bestaat. Immers de zeeparels zijn zoveel duurder dan zoetwater parels.

Het eerste verschil is al dat de zeeparel zijn oester niet met andere parels deelt. Per oester groeien er maar één, hooguit twee parels. Bij de zoetwater parels groeien tussen de 30 en 40 parels tegelijk in een mossel.

De kern van de parels

De wijze waarop het inbrengen van de kern waaromheen het parelmoer groeit gebeurd is ook verschillend op 2 punten:

Een zeeparel heeft een kraal, gemaakt uit de schelp van een Missisipi rivier schelp als kern. Eromheen wordt de daadwerkelijke parelmoerlaag gevormd, die een dikte kan hebben van 0.5 mm tot 3 mm. De Chinese zoetwater parel heeft geen kraal als kern, maar is geheel parelmoer. Hierbij wordt niet uitgesloten dat de Chinezen gevormde parels een beetje ronder maken en vervolgens weer in een andere mossel stoppen om verder te groeien. Feit blijft dat de parel alleen uit parelmoer bestaat.

Het inbrengen van een kern voor de zeeparel is een uiterst minutieus werkje en wordt gedaan door Japanse experts, die gemakkelijk 1 miljoen USD per jaar verdienen. De oester kan aan een slecht uitgevoerde “operatie” doodgaan, of het implantaat afstoten. Chinese zoetwater parel mosselen zijn wat gemakkelijker te behandelen en wordt door de Chinezen op de parelfarm zelf gedaan.

Parels maken niet automatisch parelmoer aan

Allereerst moet ik vertellen dat door het implanteren van een kern de oester of mossel niet automatisch parelmoer gaat produceren. Er zijn namelijk ook een aantal cellen van het zogenaamde mantel-tissue (a.h.w. de lippen van de mossel/oester) voor nodig. Er moet dus een kern plus een aantal cellen van de lip van de mossel/oester worden geïmplanteerd. Bij de zoetwater parel wordt alleen een stukje van het mantel-tissue geïmplanteerd, maar bij het terugplaatsen van eerder geoogste mooi rondgemaakte parel: deze parels + het mantel-tissue.

In China kun je je dat als volgt voorstellen: er is een lange tafel met aan iedere kant een rij Chinezen. Aan de ene kant zitten de Chinezen die van donorschelpen de lippen in microscopisch kleine stukjes snijden en aan de andere kant van de tafel zitten de Chinezen die deze stukjes met of zonder parel in de mossel stoppen.

Allereerst worden deze mossels onder stromend water gehouden waardoor ze een beetje open gaan staan, dan wordt er snel een stokje tussen gestoken. Vervolgens worden de stukjes mantel-tissue met of zonder parel in het spierweefsel van de mossel gestopt. Maken ze een fout en komt het stukje tussen de wand en de spieren terecht, dan zal de parel gaan vergroeien met de binnenwand van de mossel. Zitten alle stukjes erin, dan wordt de mossel in een soort boodschappen netje gehangen met 3 andere mossels en in het water gehangen. Daar blijft hij dan voor de eerstkomende 9 tot 12 maanden hangen en dan worden de parels geoogst. Voor zeeparels geldt in feite hetzelfde proces, allen gaat het daar allemaal veel preciezer. In een laboratorium, met operatie-materiaal en slechts 1, hooguit 2 implantaten.

En de groeitijd van de parels is in het algemeen veel langer.

Bij zoetwaters parels worden de mossels, eenmaal in het water gehangen daar gelaten totdat ze geoogst worden. Zee oesters worden van tijd tot tijd uit het water gehaald en met behulp van een röntgenfoto gescreend of het proces nog naar wens verloopt. De oester kan namelijk zijn doodgegaan door het implementeren van de kern, de kern hebben uitgestoten. Gaat alles naar wens, dan wordt de oester weer in het water teruggeplaatst.

Het oogsten gaat bij zoetwater parels heel gemakkelijk. Ze snijden de mossels open en kijken wat het resultaat geworden is. Met het opensnijden gaat de mossel ook dood en dan kunnen ze zijn lippen als donor-materiaal gebruiken. Hier zijn we weer bij een verschil tussen zoetwater- en zeeparels aangekomen:

Bij zeeparels worden de oesters hergebruikt. Het eruit halen van een parel moet ook heel erg precies gebeuren om te voorkomen dat de oester sterft. Op het plekje waar de parel eruit gehaald is, wordt meteen een nieuwe kern gezet, ditmaal een maatje groter dan het vorige implantaat.

Hoe onderscheid ik echte parels van namaak?

  • De tandentest: Ga met je tanden langs een echte parel. Dit voelt steenachtig aan. Dat komt omdat het parelmoer “dakpansgewijs” opgebouwd is. Ga dan langs een nepparel. Nepparels voelen glad aan.
  • De temperatuurtest: Echte parels voelen kouder aan dan nepparels.
  • De gewichtstest: Echte parels zijn zwaarder dan nepparels.

Parels voelen dan wel hard aan, maar in feite is het maar een heel zacht materiaal. Als we de schaal van hardheid erbij nemen, dan staat op nummer 10 diamant. Dit is het hardste materiaal. Op nummer 1 staat talk, het zachtste materiaal. Op nummer 2 vinden we kalk en op nummer 3 de parel !!!! Parels kunnen erg slecht tegen zuren en ruwe voorwerpen.