Cabochon

Een cabochon is een veelzijdige edelsteen. Het is een geslepen steen met een vlakke onderkant en een bolle bovenkant. Meestal is een cabochon opaak (ondoorzichtig). Soms is een cabochon transparant. Een dergelijke cabochon is uitermate geschikt om iets onder te laten zien zoals een gravure in het metaal waarin de steen is gezet.

Cabochon: de manieren van verwerken

Met de gravure haalden we al één manier van verwerken aan; het zetten van de edelsteenkraal in een zetting in een sieraad. Dat is een soort bakje de exact op maat gemaakt is voor de cabochons. De randen van het bakje zijn net iets hoger dan de rand van de cabochon. Deze rand wordt over de cabochon gebogen zodat de steen vast in het bakje zit.

Cabochons: de tweede manier van verwerken

Een andere manier is het verwerken in een kralenborduur sieraad (beadembroidery). De cabochons worden op een stevige stoffen oppervlakte gelijmd. Daarna wordt met kleine kraaltjes een bakje om de steen geborduurd. Ook een soort van zetting. Daarvoor zijn verschillende lagen kraaltjes nodig en elke opvolgende laag mist één of meer kraaltjes ten opzichte van de vorige laag. Op die manier wordt het rondje kleiner en sluit het de cabochon in. Ook op deze manier blijft de edelsteen kraal stevig vast zitten.

Cabochons: de derde manier van verwerken

Een derde manier om een cabouchons te verwerken en vast te zetten is door het weven van draad om de cabochons. Hiervoor worden vaak een grotere cabouchons gebruikt vanaf ongeveer 4 cm. Ook hier is de basis een soort zetting. Deze wordt gevormd door twee draden, evenwijdig aan elkaar, waar men een dunnere draad tussen weeft. De randen van de cabochons worden gevangen in dit geweven gedeelte zodat de twee evenwijdige draden respectievelijk aan de voor en achter kant van de cabochons te zien zijn. Deze basis wordt gebruikt voor het hangeroog en is tevens het uitgangspunt van allerlei geweven versieringen op de cabochons.

Ten slotte: als je uit onze mooie cabochons online de geschikte geschikte vindt om zelf je sieraad te maken.  Bestel deze dan het liefst voor vijf uur. Dan wordt de edelstenenkraal direct voor je inpakt en op de post gedaan. Zoals je van ons gewend bent besteden wij veel aandacht het verpakken van de kralen.  


-xxx- Ilona