Geen producten gevonden...

Benen kralen

Benen kralen worden al sinds de oudheid gebruikt om gereedschappen en sieraden van te maken. Soms omdat het van nature al een geschikte vorm had (runder schouderbladen werden in de prehistorie als schep gebruikt), soms omdat het sterk en hard was, soms omdat er domweg geen ander materiaal voorradig was (bij de Eskimo's of op schepen). Been als materiaal kan van elk dier afkomstig zijn.

Benen kralen: de historie ervan

Ivoor, been en gewei zijn in loop der tijd vaak gebruikt als basismateriaal of als decoratie voor de vervaardiging van objecten die deel uitmaken van het alledaagse leven, zoals juwelen, beeldjes en ander snijwerk, meubels, handvaten van wandelstokken of parasols, altaar decoratie, reliëfs die verwerkt werden in boekomslagen of meubels, e.a. In prehistorische tijden werd ivoor ook gebruikt als bouwmateriaal waarbij de lange mammoetslagtanden dienst deden als dragende structuur voor tenten. Het gebruik van ivoor in Europa dateert van het laat paleolithicum (de oude steentijd), ruwweg tussen 40.000 en 12.500 jaar geleden. Een van de oudst gekende voorbeelden van ivoren beeldjes zijn figurines die vermoedelijk dienst deden als vruchtbaarheidssymbool. Een voorbeeld hiervan is de "Venus van Hohle Fels"  in Schwäbische Alb (Zuid-Duitsland) 35.000 jaar oud en vervaardigd uit mammoetivoor. Het gebruik van ivoor varieert door de tijd heen; van decoratief snijwerk tot ceremoniële en religieuze voorwerpen en zelfs architectuurmaquettes. Ivoor werd ook vaak gecombineerd met andere materialen zoals edelstenen, goud en andere kostbare metalen, verschillende houtsoorten zoals ebbenhout. Opvallend heldere of donkere materialen werden bewust gekozen vanwege de mooie contrastwerking met het witte ivoor. 


Eigenschappen van Benen Kralen

Been werd vaak gebruikt ter vervanging van het dure en kostbare ivoor, voor objecten van lagere kwaliteit zoals bijvoorbeeld naalden, kammen, handvaten voor messen en vele andere. Meestal werden beenderen van veelvoorkomende diersoorten uit de directe omgeving gebruikt zoals varkens, paarden en runderen. Benen kralen lijken qua chemische opbouw erg op ivoor; beide hebben ze organische en anorganische componenten, maar hun fysische structuur is heel anders. De be- en verwerking van been verloopt analoog met die van ivoor. Zowel de werkwijze als de materialen en werktuigen zijn grotendeels vergelijkbaar. Hierbij is het grote verschil dat been een minder elastisch materiaal is.

Schildpad, schelp en koraal behoren ook tot deze categorie.

Wij verkopen uiteraard geen ivoor maar uitsluitend benen kralen, een mooi, oud natuurproduct en qua schoonheid en oorspronkelijkheid een goed alternatief voor ivoor!