Blauwe Calciet kralen rond ca. 8mm
  • 100% Natuurlijk
  • Streng ca. 39cm
€33,95Incl. btw €28,06Excl. btw
Calciet kralen rond ca. 8.5mm
  • 100% natuurlijk
  • Lengte ca. 18cm
€39,95Incl. btw €33,02Excl. btw
Topaas kralen ster ca. 8mm
  • Streng ca. 39cm
  • Rijggat ca. 0.8mm
€14,95Incl. btw €12,36Excl. btw

Calciet kralen een legende:

Er bestaat een mooie Viking legende over Calciet. Deze beschrijft een gloeiende ‘Calciet’ die de positie van de zon aangeeft als je hem in de lucht houdt. Dat lukt zelfs op een bewolkte dag. Onderzoekers geloven nu dat die steen daadwerkelijk bestaan heeft. Door experimenten uitgevoerd te hebben met een soortgelijke steen die dertig jaar geleden door archeologen werd gevonden. ‘Onze’ Calciet!

Zeevaarders zouden deze carbonaat soort gebruikt kunnen hebben om duizenden kilometers te navigeren op bewolkte dagen. Dr. Guy Ropars van de universiteit van Rennes zegt dat ‘een precisie van een paar graden bereikt kon worden’ met de gevonden steen, zelfs als de zon al achter de horizon hing. Ropars en zijn team geloven ook dat de Vikingen misschien op die wijze al in Noord-Amerika konden komen, vele jaren voordat Columbus de ontdekking van de Nieuwe Wereld deed.

Calciet kralen en vikingen

Het kristal werd dertig jaar geleden gevonden in het wrak van een Brits schip aan de kust van Alderney, het meest noordelijke Kanaaleiland. Het schip is in 1592 gezonken, vier jaar voordat de Spaanse Armada werd verslagen.

De Vikinglegende spreekt over een bewolkte en besneeuwde dag waarop koning Olaf advies vroeg aan Sigurd over de positie van de zon. Om Sigurds advies te bevestigen, greep Olaf ‘een zonnesteen, keek naar de lucht en zag waar het licht vandaan kwam, waarna hij gokte waar de onzichtbare zon zich bevond’.

Calciet kraal en polarisatie

Het kristal kan de positie van de zon weergeven door middel van polarisatie van het licht aan de hemel. Veel dieren, zoals bijen, gebruiken polarisatie als navigatiewijze. Zonnestralen buigen door de polarisatie af, waardoor de positie van de zon zelfs af te leiden is als het hemellichaam al onder is gegaan. Is dát geen prachtig verhaal?