Jasseron

De Jasseron schakel is een klassieker onder de kettingen. Stel je een ring voor met een vlakke binnenkant en een bolle bovenkant. Verklein deze ring tot een deze een doorsnede heeft van 1,5 mm tot 12 mm en haak een heleboel van deze ringen in elkaar. Dan krijg je de Jasseron schakel.

Geschiedenis

Zoals al gezegd; de jasseron schakel wordt al lang gebruikt. Vroeger werd voornamelijk deze schakel gebruikt voor horloge kettingen. Voordat het polshorloge werd ontwikkeld droeg de rijke bevolking een zakhorloge bij zich. Dat horloge droeg men in een zak van een vest. Voor de veiligheid bevestigde men dit horloge aan de kleding door middel van een horloge ketting. Daarvoor gebruikte men de jasseron.

Varianten

Tegenwoordig gebruikt men ook de gourmet schakel en andere soorten schakels voor horloge kettingen. Dat betreft niet zozeer een vervanging van de jasseron maar meer een uitbreiding van mogelijkheden. Zo wordt de jasseron schakel ook voor colliers en armbanden gebruikt, net zoals de gourmet schakel, de venetiaanse schakel en de anker schakel.

Verlengkettinkje

De jasseron wordt tegenwoordig wel veelvuldig gebruikt als verlengkettinkje. De jasseron is, samen met de anker schakel, bij uitstek voor deze functie geschikt omdat de meeste slotjes in de schakels passen.

Bestellen?

Bij Ilona koop je jasseron en andere schakels als compleet collier en armbandje in (sterling) zilver, (rosé) gold filled en (rosé) vermeil. Dit geldt ook voor de verlengkettinkjes. Daarnaast kan je zowel jasseron als anker (in verschillende fantasievormen), gourmet, balletjes en verschillende figaro schakels per meter bestellen. De meeste schakels koop je in per 10 cm. Sommige schakels kan je zelfs per 1 cm inkopen. Een prachtige mogelijkheid om jouw perfecte collier te maken.

Wist je overigens dat ook de jasseron schakel in verschillende fantasievormen voorkomt? Zo wordt gespeeld met de hoogte van de bolling en komt je de jasseron ook tegen als figaro; één lange schakel, afgewisseld met één of meerdere kortere schakels.