Slotje aan een ketting maken

Hoe kan je een slotje aan een ketting maken? Er zijn verschillende manieren om dat te doen. De eenvoudige manier is buigen en de manier voor een vakman is solderen. Dit is goed nieuws wat dit betekent dat iedereen het kan; een slotje aan een ketting maken.

Een slotje aan een ketting maken voor een vakman.

Een vakman is in dit geval een goudsmid. Een goudsmid kan een slotje aan een ketting maken door te solderen. Als goudsmid moet je daarbij rekening houden met het materiaal waarvan zowel het slotje als het uiteinde van de ketting is gemaakt. De meeste metalen zijn wel te solderen. Je kan echter op verschillende manieren solderen. Met de soldeerbout en met de vlam. Tin smelt onder de hitte van de vlam en dit geldt ook voor de meeste onedele metalen. Dan soldeer je met de soldeerbout. Vaak wordt dit niet zo mooi en zal je als goudsmid voor de eenvoudige manier van buigen kiezen.

Edelmetaal solderen


Wil je een slotje aan een ketting maken van een edel metaal zoals zilver en goud? Dan kan je solderen. Zelfs dan zijn er voorzorgsmaatregelen nodig. In de meeste slotjes zitten veertjes die ervoor zorgen dat een slotje dicht blijft. Deze veertjes zijn nagenoeg altijd van een onedel metaal gemaakt. Bovendien wordt een metaal, als het eenmaal heet is geweest (door de vlam) zacht en zal het zijn verende werking verliezen. Bij een gouden slotje hoeft dit geen probleem te zijn. Goud geleid de warmte niet zodat het veertje niet heet wordt. Wil je een zilveren slotje aan een ketting maken dan moet je het veertje uit het slotje verwijderen. Na het solderen én na het afkoken kan je het veertje terugzetten in het slotje. Zo kan je als goudsmid een slotje aan een ketting maken.