Chalcedoon Side drill hanger vermeil
  • Ca. 21x16mm
  • Sterling zilver
  • Verguld min. 14 krt goud
€16,28Incl. btw €13,45Excl. btw
Vermeil hangertje met Chalcedoon ca. 14.5x8x4.5mm
  • Beide oogjes zijn gesloten
€5,75Incl. btw €4,75Excl. btw

Chalsedoon kralen

Het Chalcedoon van de chalcedoon kralen is een mineraal en heeft een lichte tot een prachtig blauwe kleur. Soms heeft deze edelstenen kraal een streeppatroon en soms is ze effen van kleur. Zijn de streeppatronen van de chalcedoon kralen fijn van structuur en kantachtig, dan wordt deze edelsteen ook wel de Blue Lace Agaat, oftewel ‘Blauwe Kant Agaat’, genoemd.

Eigenschappen van Chalcedoon kralen

Chalcedoon kralen zijn gemaakt van kwarts soort, dit zijn zeer zuivere en natuurlijke witte edelstenen. De mooie blauwe kleur van de chalcedoon kralen die ontstaan is een gevolg van een natuurkundig verschijnsel, het ontstaat namelijk door de microkristallijne structuur van de steen, het zogeheten Tyndall-effect. Enorm veel microscopisch kleine kristallen verstrooien op verbluffende wijze het invallende licht. Het bijzondere hieraan is dat het blauwe deel van het kleurenspectrum veel meer wordt verstrooid dan het rode deel. Door die verstrooiing wordt het menselijk brein wordt eigenlijk voor de gek gehouden want het gevolg is dat wij de witte steen aanzien voor een blauwe kleur.

Vindplaats van de chalcedoon kralen

Het Chalcedoon van de chalcedoon kralen wordt met name gevonden in holtes en breuken van gesteente. Een streeppatroon in de edelsteen wordt verkregen als de steen uit stromend kiezelzuur ontstaat. Wordt hij in stilstaand kiezelzuur gevormd, dan is de edelsteen juist gelijkmatig doorschijnend in structuur.
Chalcedoon is een soort opvulmiddel in de holle ruimtes van gesteente.

Oorsprong  van de chalcedoon kralen

De blauwe Chalcedoon heeft zijn naam te danken aan de oude stad Chalcedon, die in de Oudheid in Klein-Azië aan de Bosporus was gelegen, tegenover Byzantium. Blauwe Chalcedoon ontstaat door snelle afkoeling bij lage temperaturen en geringe druk en heeft daardoor geen zichtbare kristallen.

Familie van deze kraalsoort is onder andere Agaat, Carneool en Chrysopaas, deze edelstenen hebben ook nog andere insluitsels, zoals bijvoorbeeld ijzer of calcium.

Het is er niet alléén in een blauwe kleuring, wij hebben ook vele andere kleuren kralen in onze collectie.

Het werken met Chalcedoon schijnt echt een vak apart te zijn en vereist dus de nodige vakmanschap. Het Duitse stadje Idar-Oberstein is bekend door de edelsteenslijperijen dit stadje heeft een lange geschiedenis in het slijpen van edelstenen.

Hardheid is 6,5 - 7

Glans: glasglans, mat, zijdeglans, wasglans

Als sterrenbeeld wordt blauwe Chalcedoon kralen gerekend onder Kreeft en Boogschutter

-xxx- Ilona